Gündelik koşturmaca içerisinde yeterli miktarda uyuyamadığımızda, bedelini, öğrenme, dikkat ve sağlık kaybı olarak mutlaka ödüyoruz.
Günümüzde hemen hemen hiç kimse uyuması gerektiği kadar uyuyamıyor. Modern dünyanın talep ve beklentilerini yerine getirme, her şeyi bir arada ve en iyi şekilde yapma, yapabilme çabası içerisinde ne yazık ki ilk feragat ettiğimiz alan uykumuz oluyor. Halbuki uyku, sağlıklı bir yaşamın, iyi beslenme ve düzenli egzersiz yapmanın yanında üçüncü önemli öğesi.
Yeni dünya düzeninde, dinç ve ayık olmayı unuttuk bile. Kötü uyunan gecelerin sonunda her geçen gün bir miktar daha az verimli ve daha az mutluyuz. Genel hayat kalitemize etkisi oldukça büyük olan uyku konusunda bunca verim kaybı göz önünde bulundurulduğunda, uykunun hayatımızdaki öncelik sırasını yeniden değerlendirmenin zamanı geldi de geçiyor…
Uyku ve öğrenme…
Neden uyuyoruz?
Cevaplar ne olabilir sizce? Beynimizi yeniden şarj etmek için? Motorlu bir araca, yola devam edebilmesi için konan benzin misali bir ihtiyaç olduğu için? Ya da beynimizi dinlendirebilmek için?
Aslında tam olarak hiçbiri. Hatta “beynin dinlendiği zaman” asla değil. Bilinenin aksine beyin uyku sırasında durup dinlenmek bir kenara dursun, tam tersine, uyanık olduğumuz sürelerde olduğundan çok daha aktif çalışıyor. Beynin uyku sırasında gerçekleştirdiği en önemli aktivite “veri işleme”. Mutlaka herhangi bir şeyi öğrenmede zorluk çektiğiniz bir günün ardından, ertesi gün, aynı şeyi bir önceki güne oranla çok daha kolay öğrenebildiğiniz durumlar olmuştur. Bu, geceleri siz uyurken beyninizin gün içinde toparladığı veriler üzerinde yaptığı çalışmanın sonucudur. Gün içinde edindiğiniz beceriler, gece siz uyurken beyniniz tarafından işlemden geçirilir ve daha verimli kullanılabilir halde hafızaya yazılır. Yani beyin, uykuda, bilgiyi sizin için manalı bir hale çevirir. İyi uyku öğrenmenin temel taşlarından biridir.
Bir sonraki konu başlığı: Uyku ve Genel Sağlık…