Dikkat: Mavi Işık Uykunuzu Etkilemesin

Kaliteli uykunun pek çok ön koşulu vardır. Vücuda uygun, doğru yatak seçimi bunlardan biri iken; uyku atmosferi sıcaklığı ve nem oranı gibi; uyku öncesinde ve uyku sırasında maruz kalınan ışık miktarı da uyku kalitesini etkileyen unsurların başında gelir.
Bu yazımızda uyku ve dinlenmişlik hormonu olarak bilinen melatonin hormonunu Yatak Uzmanı kimliğimizle değerlendirecek;

• Neden karanlıkta uyuruz?
• Işıksız ortamın uyku kalitesine etkisi nedir?
• Kaliteli uyku için uyku gözlüğünün etkisi nedir?
• Tablet, telefon, bilgisayar gibi teknolojik cihazların uykuya etkisi nedir?
gibi sorulara ışık tutacağız.
Melatonin, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, vücut ısısının ayarlanması, hücre yenilenmesi gibi biyolojik ve fizyolojik süreçlerde etkili olmasının yanı sıra uyku ritminin düzenlenmesinde büyük rol oynuyor. Bilinen en güçlü antioksidan olma özelliğine sahip melatonin, karanlık ortamda ve uyku esnasında yoğun miktarda salgılanıyor.

Melatonin Nedir? Uyku ve Melatonin İlişkisi…

Melatonin, beyin tarafından salgılanan ve insan vücudunun uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen bir hormondur. Beynin hemen altında bulunan epifiz bezi tarafından salınarak, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve hücre yenilenmesine yardımcı olur. Işığa dayalı hücreler tarafından kontrol edilen melatonin hormonun salınımı için havanın karanlık olması gerekir. Böylece, hava karardığında başlayan salınım, hava aydınlıkken durur. Bu nedenle, Drakula Hormonu adı da verilir.

Gece boyunca uzun süre mavi ışığa maruz kalmanın uyku hormonu olan melatonin üretimini diğer bütün ışık türlerinden daha fazla azalttığını biliyor muydunuz?

3 Saat Mavi Işığa Maruz Kalmak Melatonin Seviyesini 1.5 Saat Bastırıyor

Gece boyunca mavi ışığa maruz kalmak, vücudun biyolojik saatini olumsuz etkileyerek uyku kalitesinde ciddi sorunlara yol açıyor.
Gözü yoran ve melatonin hormonunu baskılayarak uyku kalitesini etkileyen mavi ışık, LED lambalarda, bilgisayar, akıllı telefon ve tabletlerden yoğun olarak yayılıyor. Bu durum da, bu tür teknolojik cihazları yoğun olarak kullanan kişilerde uyku kalitesini doğrudan etkiliyor.

Araştırmalar mavi ışığın uykusuzluğun yanı sıra pek çok rahatsızlığı beraberinde getirdiğini ortaya koyuyor.


Harvard araştırmacıları, konuyla ilgili yaptıkları çalışmalar ile mavi ışığın 3 saat, yeşil ışığın ise sadece 1.5 saat melatonini bastırdığını ortaya koyuyor. Yani mavi ışık yeşilin etkisinin iki katı oranında uykuyu etkiliyor. Mavi ışıktan etkilenme derecelerine bakıldığında gece uzun süre mavi ışığa maruz kalan bireylerde şeker hastalığı, kalp rahatsızlıkları ve obezite gibi sorunlar daha sık görülüyor.


İyi bir uyku için yapılması gerekenleri bir kez daha hatırlayalım:

• Uyku ortamınızın iyi karartıldığından emin olun.
• Odanın tam olarak karartılma imkanı bulunmadığı durumlarda uyku gözlüğü kullanabilirsiniz. Uyku gözlüğü sayesinde derin ve kesintisiz uyku miktarınız artacak, dolayısıyla uyku kaliteniz de yükselecektir.
• Yatağa girmeden bir süre önce teknolojik cihazları kullanmayı bırakıp gözlerin ve beynin rahatlamasına izin verin.
• Melatonin hormonu 20.30-23.00 saatleri arasında yoğun olarak salgılanır. Bu saat dilimleri arasında uykuya dalmak uyku kalitenizi artıracak ve daha iyi melatonin salgılanmasına yardımcı olacaktır.
• Vücudun biyolojik saatini ayarlayabilmesi için yatış-kalkış zamanlarına özenle uyun
• Uyku rutini oluşturun.
Bu maddeler kaliteli bir uykunun yalnızca ışık ile ilişkili olanlarıdır. Uyku kalitesini artıracak önerileri diğer yazılarımızda bulabilirsiniz.

ViscoStar yataklar, yoğun bilgisayar kullanımından kaynaklanan rahatsızlıkların olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor.


Farklı destek katmanlarıyla zenginleştirilen Viscostar grubu yataklar, içerisinde metal yay bulunmaması nedeniyle manyetik alanın oluşturduğu olumsuz etkileri azaltmaya yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra, içerisindeki akıllı hücreler sayesinde kişinin ağırlığı ve vücut ısısı ile yatış pozisyonuna ve omurgaya göre şekil alarak kişinin yatağa uygulamış olduğu basıncı en aza indirgiyor. Esnek yapısı ile kişinin bel, boyun gibi girintili noktalarını doldurarak uyku kalitesinin artmasına ve bu sayede kullanıcısına maksimum destek ve konfor sağlamasına da yardımcı oluyor.

Bunun yanı sıra, Türkiye’de sadece İşbir Yatak için üretilen patentli polimer yaya sahip Viscostar grubu Ergoplas Yatak, vücudun ihtiyaç duyduğu doğal manyetik enerjinin bozulması sonucu yaşanan uykusuzluk, yorgunluk, kronik ağrılar, omuz, sırt ve boyun ağrıları, baş ağrısı, baş dönmesi gibi semptomların ortadan kalkmasına yardımcı oluyor.
Manyetik alan sendromunun olumsuz etkilerini en aza indirmek için İşbir Yatak tarafından geliştirilmiş Ergoplas yatağı gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.


İyi bir uyku için Yatak Uzmanından Alınır.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir