Hayatımızın ayrılmaz bir parçasını oluşturan ve sağlıklı bir hayat geçirebilmemiz için büyük önem taşıyan uyku, kişiden kişiye ve yaşa göre farklılıklar gösteriyor. Her yaşta olmazsa olmaz bir ihtiyaç olan uykunun yeteri kadar alınamaması da farklı sorunları beraberinde getiriyor.
Siz de, uyku ihtiyacınızın yaşa göre değiştiğini biliyor muydunuz? O halde, “Yaşlara göre uyku ihtiyacı nasıl olmalıdır” gelin hep birlikte bakalım…
Çocuklarda ve Bebeklerde Uyku Düzeni
Çocukların ve bebeklerin gelişimi için önem arz eden büyüme hormonu, uyku esnasında salgılanır. Bu nedenle, çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimi için kaliteli ve sağlıklı uyku kadar yeterli uyku da olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Uykuya olan gereksinim de yaşa bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Yeni doğan döneminde bebekler günde toplam yaklaşık 16-18 saat uyurken, bu süre 3-5 yaşında bir çocuk için 13-14 saat, 6-8 yaşındaki bir çocuk için ise 10-12 saattir. Bu ihtiyacın karşılanamadığı durumlarda bebeklerde gün boyu huzursuzluk, iştahsızlık gibi belirtilerin yanı sıra düşme, çarpma gibi kaza risklerinde artış yaşanıyor. Çocuklar ise unutkanlık, dikkat dağınıklığı, depresyon, diyabet, obezite sorunlarıyla karşı karşıya kalabiliyor.
Ergenlik Dönemindeki Gençlerde Uyku Düzeni
Çok fazla enerjinin harcandığı bu dönemde, sağlıklı fiziksel gelişimin sağlanabilmesi, öğrenilen yeni bilgilerin pekiştirilmesi için kaliteli ve yeterli uykuya olan ihtiyaç da doğru orantılı olarak artış gösterir. Yetişkinliğe daha yakın olunan bu süreçte, ergenlerin uyku saatleri 8 ila 10 saat arasında değişiklik gösterir. Bu dönemde, uykuya dalmakta ve uykuyu sürdürmekte yaşanan zorluk belli başlı sorunları da beraberinde getirir. İhtiyacından daha az uyuyan gençlerde, konsantrasyon bozukluğu, agresiflik, depresyon, panik bozukluk gibi durumlar ile sık sık karşı karşıya kalınabilir.
Yetişkinler İçin Uyku Düzeni
27-55 yaş grupları arasında vücuttaki kas ve eklem ağrısı gibi şikayetlerin artış göstermesi, uyku bozukluğuna yol açan en büyük nedenler arasında yer alır. Normal uyku süreci, yaşa ve kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte orta yaş grubundaki bireylerin uyku süresi ortalama 7-9 saat arasında değişkenlik gösterir. Uyku eksikliği ile ilgili yapılan araştırmalar, 7 saatten az uyuyan yetişkinlerin kalp hastalıkları ve felç risklerine yakalanma oranlarının daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Aynı zamanda, uyku yetersizliği bağışıklık sistemini de olumsuz etkileyerek kan şekerinin düşmesine, kilo alımına yol açıyor. Bununla birlikte, araştırmalar daha az uyku uyuyan yetişkinlerin daha yaşlı göründüğünü ortaya koyuyor. Uyku azlığı ile birlikte, yüzde ve gözlerde şişkinlik, göz altlarında ve ciltte renk değişikleri de ortaya çıkabiliyor.
İleri Yaştaki Bireyler İçin Uyku Düzeni
Her yaşta önemini koruyan uyku, yaşlı bireylerin genel sağlık ve konforu için daha büyük önem taşıyor. Yaşlılıkla birlikte vücut fonksiyonlarının yeterli düzeyde çalışmaması da kaliteli uykunun önünde büyük engel oluşturuyor. Uzmanlar, bu yaştaki bireylerin uyku sürelerinin ortalama 7-8 saat olduğunu belirtiyor. Ayrıca, uyku sorunuyla ilgili yapılan araştırmalar yaşlıların yüzde 69’unun uyku sorunu yaşadığını ancak bunların yüzde 81’inin kayıtlara geçmediğini ortaya koyuyor. 5 saatten az uyuyan yaşlılarda demans riski iki kat fazlayken, uykuya geçişi uzun olan bireylerde demans riski yüzde 45 artış gösteriyor. Uyku sorunu yaşayan yaşlılarda göğüs ağrısı, uykuda çarpıntı, unutkanlık, baş ağrısı, horlama gibi pek çok sorun ortaya çıkıyor.
İşbir Yatak, “Yatak Uzmanı” kimliğinin bir parçası olarak sağlıklı uyku bileşenlerini aynı çatı altında topluyor, uyku kültürüne katkı sağlıyoruz.