Geçmişten Bugüne Yatak Tarihi

Gün boyu kavuşmak için can attığımız, tüm yorgunluklarımızdan sıyrıldığımız yataklarımız hakkında ne kadar şey biliyoruz? Gelin birlikte tarihin derinliklerine bir yolculuk yapalım ve ilk yataklardan günümüzdeki yatak teknolojilerine kadar olan değişimi yakından görelim.

Neolitik Çağa Dayanan Bir Tarih

Araştırmalar ilk yatakların neolitik çağlarda keşfedildiğini gösteriyor. Yaprak, hayvan derisi ve tüyü gibi malzemeler kullanarak yerden daha yüksek alanlar oluşturan ilk insanlar yatak tarihinin ilk anlarına imza atmış oldular. Böcek, kir ve soğuktan korunmak için yapılan bu yataklara dair duvar resimleri de bulunuyor.

M.Ö 3600 yılına ait kalıntılar ise o dönemlerde Perslerin su ile doldurulmuş keçi derisi kullandığını gösteriyor. Ayrıca uyku alanı oluşturmak için bu yıllarda kullanılan tek malzeme hayvan derisi değildi. M.Ö. 3400 yılında Mısırlılar’ın palmiye yaprağı yığınlarından kendilerine oldukça şık yataklar yaptığı biliniyor.

Kuş Tüyü Yataklar İnsanlık Tarihine Giriş Yapıyor

M.Ö 200’lü yıllara gelindiğinde ise yataklar oldukça farklı bir hal almaya başladı. Antik Roma’da saman, kamış ve yün ile doldurulan büyük çantalar yatak olarak kullanılmaya başlanıldı. O dönemin yüksek mevkide bulunan kişileri ise kuş tüyü ile doldurulan yataklar kullanıyorlardı.

Rönesans Dönemi: Yatakların Altın Çağı

Antik Roma döneminde ortaya çıkan yatak formunun oldukça uzun yıllar boyunca ufak değişikliklere uğrayarak kendini koruduğunu söylemek mümkün. Ancak Rönesans döneminde pek çok alanda yaşanan değişim yataklarda da kendini gösterdi. Bu dönemde mısır koçanı, bezelye yaprağı, saman, kuş tüyü ile doldurulmaya başlanılan yatakların dışı kadife ve ipek gibi değerli kumaşlarla kaplanmaktaydı.

Günümüz Teknolojilerine Adım Adım

  1. yy’a gelindiğinde ise keten ve pamuk yatak yapımında kullanılmaya başlandı. O dönem daha düzgün ve kenarlı bir forma kavuşan yatakların içerisinde Hindistan cevizi lifi, pamuk, yün ve at kılı gibi doğal elyaflar doldurma malzemesi olarak kullanılıyordu. Kenarları düğme ve farklı dikiş teknikleriyle kapatılan bu yataklar o dönem insanları tarafından bir statü aracı olarak da görülüyordu.

Yaylar Yatak Teknolojileriyle Buluşuyor

Takvimler 1857’ye geldiğinde ise çelik bobinlerin sandalye oturaklarında kullanılması için ilk patent alındı. Bu patentten tam 8 yıl sonra ilk defa yatak yapımında çelik bobinler kullanıldı. 1871 yılında, Heinrich Westphal ilk içten yaylı yatağı icat ederek devrim niteliğinde bir ilke imza attı. Ancak kendisi bu yataktan herhangi bir kazanç elde edemeden, sefalet içerisinde hayata veda etti.

Tarihin İlk Su Yatağı

1873 yılında ise yatak tarihinde yeni bir ilk yaşandı. Sir James Paget,  Neil Arnott tarafından tasarlanan bir su yatağını satışa sundu. Bu su yatağı tedavi amaçlı olarak geliştirilmiş ve St. Bartholomew Hastanesi için tasarlanmıştı.

  1. yy’ın sonlarına doğru ise yatak bazaları hayatımıza girdi. Bu sayede yataklar daha konforlu ve daha az kusurlu bir hal aldı.

Dünyanın En Pahalı Yatağı

Takvimler 1929’u gösterdiğindeyse Dunlopillow firması tarafından o güne kadarki en pahalı yatak, doğal kauçuktan üretildi. Bu tarihten sonra gelişmelerin ve yeniliklerin ardı arkası kesilmedi. 1940’larda Japon şiltesi, 1950’lerde sünger yataklar, 1960’larda modern su yatakları icat edildi. 1980’lerde ise ilk vinil yataklar satışa sunuldu. 1990’larda ise uyku ve konfor kelimeleri ayrılmaz ikili olmuştu. 1999 yılında ise queen boy yataklar, ikiz yatakları sollayarak Amerika’nın en çok satan ürünü arasına girdi.

Günümüzde Yatak Demek Konfor Demek

Günümüzde yatak teknolojileri geldiği noktada kullanıcılarına pek çok konforu aynı anda sağlıyor. Anti-alerjik, vücut hafızalı, omurga ve sırt destekli yatak teknolojileri sayesinde uyumak 21. yy’da bugüne kadar hiç olmadığı kadar keyifli ve rahat. Siz de son teknoloji yatak modelleriyle tanışmak ve bu rahatlığa kavuşmak için İşbir Yatak teknolojilerini inceleyebilirsiniz.

 

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir