Uyku vücudumuzun her zaman vazgeçilmez bir parçası olmuştur.
İnsanlar uykunun önemini uzun soluklu bir uykusuzluk dönemi yaşadıklarında daha iyi anlamaktadırlar.
Peki, bu uykusuzluk dönemleri ne zaman yaşanabilir? Evet, doğru bildiniz yeni doğmuş bir bebeğiniz varsa sizi gerçekten uykusuz günler bekler. Bilim insanları ebeveynlerin bu zorlu süreci rahat geçirebilmesi için çeşitli yöntemler geliştirmişlerdir. Bunlardan birisi Hardvard’lı çocuk doktoru Richard Ferber’in geliştirdiği Ferber yöntemidir.
Bu yöntemde bebeklerin kendi kendine uyumasının mümkün olacağı üzerinde durulmuş, bu durumun düzenli bir uyku alışkanlığı edinmelerine yardımcı olacağı amaçlanmıştır.
Yapılan araştırmalara göre ebeveynler çocukları 1 yaşına gelene kadar yılda ortalama 400 ila 750 saat daha az uyumaktadır.
Kontrollü ağlatma adıyla da bilinen yöntemin ebeveynlerdeki uyku problemine de çözüm sağlayacağı öngörülmüştür. Yöntem 4 aylıktan büyük bebekler için önerilmektedir.
Yöntemin uygulanabilmesi için ilk olarak bebeğiniz uykuya hazırlanmalıdır. Uyku öncesinde bebeğinize bir rutin oluşturmak ona uyku vaktinin geldiğini koşullandıracaktır. Bunu uyumadan önce ona bir ninni söyleyerek veya ılık bir duştan sonra yaptığınız masajla sağlayabilirsiniz. Uykusunun daha fazla gelmesi için her zaman uyuduğu saatten daha geç yatırabilirsiniz.
Yöntemi uygulamadan önce bebeğinizin herhangi bir hastalığının olmadığına, diş çıkarma, pişik gibi durumları yaşamadığına emin olmalısınız.
Bebeğiniz uyandığı zaman nerede olacaksa orada uyuması önemli bir noktadır.
Bebeğinizi yatırdıktan sonra ona iyi geceler dileyip öperek yanından ayrılın. Muhtemelen siz çıktıktan sonra ağlayamaya başlayacaktır.
Ağladığında yanına gitmek için 2-3 dakika bekleyin.
Yanına gittikten sonra hemen kucağınıza almak yerine bebeğinize kısık sesle sevgi dolu cümleler kurarak onu sakinleştirmeye çalışın.
Bebeğiniz ağladığı sırada onunla ten temasında bulunmamanız, kucağınıza almamanız bir diğer öneridir.
Ağlamaya devam ediyor olsa da 2-3 dakika sonra odadan tekrar çıkın.
Her seferinde dışarıda kaldığınız süreyi biraz daha uzatarak yanına gelince ona güzel sözler söylemeye devam edin.
Bir süre sonra farkedeceksiniz ki yanında olmadığınız bir anda bebeğiniz uykuya dalacak.
Bebeğinin ağlamasına dayanamayan ebeveynler için zor olan bir yöntem olsa da işe yaradığını gördükten sonra hayatlarınızı kolaylaştırdığını ve bebeğinizin bir uyku düzeninin oluştuğunu görünce sonuca ulaşacaksınızdır. Bu yöntem bebeklere ve ebeveynlere zor gelen bu süreci kolaylaştırmayı hedeflemektedir.
Dr. Ferber gün içinde yeterince ilgi ve sevgi gören bir bebeğin, bu yöntemden kalıcı bir psikolojik zarar görmeyeceğini savunmaktadır.
Bebeklerin uyku düzenlerinin bu tarz bir uyku eğitimiyle yerine getirileceği günümüzde tartışma konusu olsa da bebeğinin yanından kalkıp şehrin koşuşturmasına kendini kaptıracak ebeveynler için uygulanabilir bir yöntem gibi görünmektedir. Siz ne olursa olsun bebeğinizin kendine has özelliklerinin olduğu bilinciyle hareket etmeli ve farklı uzmanların tavsiyelerine de kulak vermelisiniz.