Uykusuz Kalındığında Vücudumuz Hangi Tepkileri Verir?

Vücudun biyolojik dengesini koruyabilmesi ve görevini yerine getirebilmesi için gece boyunca kesintisiz ve kaliteli uyku ikliminin oluşturulması şart. Değişen dünya ile birlikte hayatın koşuşturması içerisinde gittikçe önem kazanan kaliteli uykunun sağlanabilmesi için ise doğru yatak seçimi büyük önem taşıyor.

Günümüzde, hayatın yoğun ve stresli temposunda en sık karşılaşılan sorunların başında uykusuz kalmak geliyor. Bireylerde yaşanan uyku eksikliği, günlük hayatın içerisinde fiziksel ve psikolojik pek çok sorunu da beraberinde getiriyor.

7-9 saat arası uyuyan yetişkinlerde yaşanan uyku eksikliği vücudu olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu kapsamda, uyku eksikliğinde yaşanabilme ihtimali olan belirtilere gelin hep birlikte bakalım…

Uykusuzluk İllüzyon ve Halüsinasyon Görmemize Neden Olur Mu?

Yapılan araştırmalar, uykusuzluk süresindeki artışın vücutta görülen belirtileri de doğru oranda artıracağını ortaya koyuyor. Uykusuzluğun birinci aşaması olan 24 saat de vücudumuz, zihinsel ve fiziksel olarak kendini yorgun hissedebilir. 38 saatlik uyku yoksunluğu olarak adlandırılan ikinci aşama, kişilerde farkında olmadan 30 saniyelik mikro uykulara ve kısa uykulara yol açabiliyor. Beyin kendi içinde iletişim kurulmakta zorluk yaşanırken bilişsel performanslar da ciddi oranda zarar görebilir. Üçüncü ve dördüncü aşamalarda ise kişi halüsinasyon görmeye başlarken bu halüsinasyonlar dördüncü aşamada daha karmaşık hale gelerek algının önemli ölçüde bozulmasına yol açabilir.

24 Saat Süreyle Uykusuzluk Çekiyorsanız!

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, 24 saat uykusuz kalmak kandaki alkolün 0,10 olmasıyla benzer özellikler taşıyor. Bu kadar süre uyanık kalmak ise bireylerde uyuşukluk, sinirlilik, stres, bilinç kararması, konsantrasyon eksikliği, tükenmişlik gibi daha hafif belirtilerin görülmesine yol açıyor.

36 Saat Uykusuzluk Karar Vermeyi Zorlaştırabilir.

24 saatin sonunda uykusuzluk probleminiz hala devam ediyorsa vücutta yaşanan belirtilerde artış yaşanmaya başlar. Yoğun uyku isteği vücudu etkisi altına alırken beynin bölümleri birbirleriyle iletişim kurmada, bilgileri öğrenmede ve kullanmada, karar verme ve işlemede zorluk yaşamasına yol açabilir. Ayrıca, tepki verme sürelerinde de ciddi oranda yavaşlama görülebilir.

48 Saat Aşırı Uyku Yoksunluğu Olarak Adlandırılıyor.

Halüsinasyonların görülmeye başladığı bu evrede olmayan şeyler görülmeye, duyulmaya ve hissedilmeye başlayabilir. Mikro uyku sayısı daha da artarak duyarsızlaşma, kaygı, artan stres ve sinirlilik gibi durumlar yaşanabilir.

72 saat ve Daha Uzun Süre Uykusuzluk Yaşıyorsanız Dikkat!

3 günü geçen uykusuzluk halüsinasyonları artırarak illüzyon, sanrı ve düzensiz düşünceleri doğurabilir. 4 gün ardından gerçeklik algısı ciddi oranda bozularak uyku dürtüsü karşı konulamayacak duruma gelir.

Kaliteli Uyku Uykusuzluğun Tüm Olumsuz Etkilerini Siler

Yaşanan uykusuzluki kimi zaman kişiden kaynaklı olsa da kimi zaman yanlış yatak seçimi de büyük etken olabilir. Bu ihtimal hayatınızı olumsuz etkileyebilir.

Bakıldığında, tüm bu olumsuz durumlara rağmen uykusuzluğun arkasından sağlanacak kaliteli bir uyku ve doğru yatak seçimi uykusuzluğun tüm olumsuz etkileri ortadan kaldırır. Doğru yatak seçimi uykusuzluk sonrasındaki etkileri ortadan silebileceği gibi uyku yoksunluğunun oluşmasının da önüne geçmesi anlamında büyük öneme sahip.

Bu nedenle, hayatımızda önemli bir yere sahip uykunun kesintisiz ve sağlıklı olabilmesi için yatak seçimlerinizi uzmanından yapabilirsiniz.

Sağlık ve derin bir uyku için yatak seçimi oldukça önemlidir.

Bu nedenle, yatak uzmanından alınır.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir