Dünyanın Farklı Köşelerinden Uyku Alışkanlıkları

Milyonlarca insan ve milyonlarca farklı dil, kültür, gelenek, alışkanlık…

Çeşitlilik bu kadar fazla olunca uyku alışkanlıkları da birbirinden farklı oluyor haliyle. Gelin birlikte dünyanın farklı köşelerinden şaşırtıcı uyku alışkanlıklarına göz atalım.

Siesta-İspanya

Geçmişi binlerce yıl önceye dayanan bu gelenek İspanyollar için olmazsa olmaz. Tarihçilere göre, sıcak havalarda enerji toplamak için çiftçilerin verdikleri bu gündüz molası günümüze kadar gelmeyi başarmış. Eğer İspanya’ya giderseniz gündüz saatlerinde sokaklarda kimseyi göremeyince şaşırmayın. Çünkü herkes o sırada derin bir uykuda olacak.

Çıplak Uyumak-İngiltere

İngilizler uyku esnasında hafiflikten hoşlanıyorlar. Araştırmalara göre, ülkenin 3’de 1’i çıplak uyumayı tercih ediyor. Üstelik bu oran dünya çapında da bir rekor.

Evcil Hayvanlara Uyumak- A.B.D.

Araştırma sonuçlarına göre, 5 Amerikalı’dan biri evcil hayvanıyla uyurken ülkede yaşayanların %71’i evcil hayvanlarının yatağa çıkmasına izin veriyor. Evcil hayvanlarla uyumanın sıcaklık, mutluluk ve rahatlık sağladığı düşünülürse hiç de kötü bir fikre benzemiyor.

Soğukta Kestirmek- İskandinavya

Norveç ve İsveç gibi ülkelerde aileler sık sık bebeklerini kısa kestirmeler için evin kapısının önüne koyuyor. Aile içeride yemek yerken evin verandasında, oldukça soğuk bir havada uyuyan çocuk manzarası bizler için çok korkutucuyken İskandinavlar için oldukça normal. Aileler bu sayede temiz ve soğuk hava alan çocukların bağışıklık sistemlerinin güçlendiğine inanıyorlar.

Uyku Öncesi Duası-Meksika

Meksikalılar için uyumadan önce dua etmek oldukça önemli. Araştırmalara göre, ülkenin %62’’si yatağa gitmeden önce dua ediyor. Uyku öncesi televizyon izlemenin, elektronik cihazlarla vakit geçirmenin aksine dua etmek uykunun kalitesini arttırıyor. Dua ederek uyuyan insanlar, sabahları çok daha huzurlu ve dinlenmiş bir şekilde uyandıklarını da belirtiyorlar.

Sokakta Uyumak-Japonya

Japon kültüründe “inemuri” olarak adlandırılan bu eylem parkta, metroda veya bir bankın üzerinde gerçekleştirilebiliyor. Japonlar tarafından inemuri uykusu uyuyan bir kişi çok çalışmış ve yorulmuş olarak kabul ediliyor ve büyük saygı görüyor.

Endişe Bebekleri- Guatemala

Guatemala yerlileri uyumak için “endişe bebekleri” adını verdikleri tahta ve tellerden yaptıkları bebeklerin yardımına başvuruyorlar. Geleneksel Maya kıyafetleriyle giydirilen bu bebeklerin, taşıyıcılarını her türlü tehlikeden ve endişeden koruduğu düşünülüyor. Eğer bir gün yolunuz Guatemala’ya düşerse yastığınızın altında çıkabilecek olan bu bebekler sizi korkutmasın.

 

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir