7/24 Toplumunda Uykunun Geleceği

Teknolojinin hayatımızdaki yerinin her geçen gün biraz daha arttığı 7/24 “her zaman uyanık olan toplum yapısında, uykunun geleceği nasıl olacak? Kişilerin uyku beceri her geçen gün zayıflamaya devam ediyor. Enformasyon ağlarının hayatımızın ayrılamaz bir parçası haline gelmesiyle, bireyler artık uykunun sistemine aykırı bir direnç gösterme eğilimine giriyor.

Bununla birlikte, teknolojinin ve modernleşmenin getirdiği yeni hayat standartlarında hayatımıza artık yeni kavramlar entegre ediliyor. Bu kavramlardan birisi de endüstri 5.0. Ortaya çıkan kavram ile birlikte, bilim insanları artık insanlığın direnç gösterdiği uyku alışkanlıklarını yeniden kazanmalarına yardımcı olacak “Dijital Sağlık” konusu üzerine gitmeye başladı. Endüstri 4.0’ dan sonra endüstri 5.0’ın hayatımıza girmesiyle uykunun geleceği de en çok konuşulan konular arasında yer almaya başladı. Yapay zeka gibi sıklıkla duyduğumuz insan gibi düşünebilen ve insanların yaşam tarzı, sağlığı hakkında kararlar alabilen yapılar ile daha sık karşılaşır hale geldik.

Peki, gelişen teknoloji günlük hayatımızı tamamen değiştirirken uykunun geleceğinde bizi neler bekliyor?

5.0 modeli üzerinden hayatımıza giren “Süper Akıllı Toplum” kavramına kafa yoran bilim insanları artık giyilebilir teknolojiler ile “Dijital Sağlık” konusuna vurgu yapıyor. 

Uykunun geleceğine bakıldığında, 5.0 “Dijital Sağlık” modelinde vurgu yapılan yapay zeka, akıllı saatler, bileklikler ve giyilebilir teknolojik cihazlar ile uykuyu düzenleme yollarının önemi her geçen gün artmaya devam edecek.

Artık Uyku Düzenimiz ve Aldığımız Nefesi Takip Edebileceğiz

Uykunun geleceğine doğru yola çıkıldığında, akıllı cihazlarınıza entegre edebileceğiniz yazılımlar ile artık uyku düzeninizi, uyku esnasındaki hareketlerinizi ve aldığınız nefesi takip edebiliyorsunuz.

İş Hayatında Uyku Kapsülleri Sıklıkla Kullanacak

Günümüzde, iş hayatındaki rekabet ortamı ve değişimle mücadele etme çabasında bireyler yüksek ve yoğun tempolu ortamda en başta uykularından taviz veriyorlar. Ancak, iyi bir gece uykusu kadar gün içerisinde yapılacak kısa bir uyku da iş hayatında başarıyı, üretkenliği, yaratıcılığı ve yeniliği beraberinde getiriyor.

Bu anlamda, ofislerde de artık yapay zeka patronlarından uyku kapsüllerine kadar her şeyi görebileceğiz.

Uykuda Eğitim Alınabilecek

Gelişen teknolojiyle birlikte, uyku anlamında pek çok teknolojiyi gündelik hayatımızda kullanabilir hale geldik. Bunun yanında, artık uykuya dair pek çok teorinin de filmlere ve dizilere konu olduğunu görebiliyoruz. İlerleyen dönemlerde ne olacağı bilinmez ama teknolojik gelişmeler ile “Hipnopedi” adı verilen bir teknikle birlikte çocuklar artık uykularında da eğitim alabilecek.

Uyku Kalitesinin Ölçümlenerek Daha Verimli Uyku Deneyimi Yaşanacak

Giyilebilir teknolojilerle birlikte yaşam kalitesinin ölçümlenmesi de hızla önem kazanıyor. İnsanların kilolarından boylarına kadar pek çok konuda ölçümlemeler yapabilen ürünler mevcut. Bu teknolojiler uyku kalitesinin artırılmasında önemli rol oynuyor. Uykuda geçirilen sürenin verimini ölçen bu cihazlar daha kaliteli uyku deneyimi için de kullanıcılara küçük etkinlik tavsiyeleri de veriyor. Önümüzdeki süreçlerde bu teknolojilerin yaygınlaşması ve daha verimli çalışmasıyla uyku deneyimlerinin daha verimli bir hal alacağı gelecekte bizi bekleyenler gelişmeler arasında.

Kuruluşundan bugüne uyku kültürüne ve uykunun geleceğine katkı sunan Yatak Uzmanı İşbir Yatak, geleceğin uyku deneyimini tasarlıyor…

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir