Çoğunlukla uykuyu bedenin kendini kapattığı bir zaman dilimi olarak düşünmeye eğilimliyizdir. Ancak durum düşündüğümüzden oldukça farklı. Uyku esnasında vücut pek çok veriyi işler, restore eder ve günün geri kalanı için gerekli olan enerjiyi toplayabilmek için gerekli süreçleri gerçekleştirir. Tüm bu süreçlerin tam olarak nasıl gerçekleştiği ve vücudumuzun uzun bir uyku pusulası için nasıl programlandığıysa hala bir sır. Bilim insanları, uykunun bedenimiz için ne kadar kritik olduğu ve sağlıklı bir bedene sahip olmak için hangi koşullarda ve ne kadar uyumamız gerektiği sorularını cevaplayabiliyor olsa da, evrimsel olarak uykunun insanlarda nasıl geliştiğini anlamakta zorlanıyor.
Uyku Neden Bu Kadar Önemli?
Uykunun insan bedeninde hayati bir öneme sahip olmasının en önemli nedenlerinden biri anıların işlenmesi üzerindeki etkisi. Uyku sayesinde anılarımız hafızamıza işlenir ve pekiştirilir. Gün içerisinde pek çok şey tecrübe eder ve öğreniriz. Üstelik insan, kendi beyninin gözlemlerinin oldukça az bir kısmına hakimdir. Bu inanılmaz büyüklükteki bilgi akışı beyne doğrudan ve dolaylı şekillerde kaydolur. Bu kayıtların pekişmesi ve kalıcılaşması için yeterli uykunun alınması şarttır. Uyku esnasında beyin aynı bir kayıt masası gibi çalışarak tüm bilgileri kategorilere ayırır, aralarındaki bağlantıyı kurar ve depolar. Yapılan araştırmalar, uyku esnasında bilginin işlenme sürecinin çok daha verimli ve hızlı olduğunu gösteriyor.
Uyku esnasında beyin sadece bilgiyi depolamak ve hafızayı sağlamlaştırmak için çalışmaz. Vücudumuz uyku esnasında gün içinde yaşadığı yıpranmayı da tamir eder. Uykuda kaslar büyümeye devam eder, dokular onarılır ve vücut yenilenir. Aynı zamanda vücudun gelişimi için gerekli olan pek çok hormonun salgılanması için uzun süreli uyku gerekir. Uyku esnasında vücut adeta kendisini yeniden başlatır.
Günde Kaç Saat Uyumalıyız?
Sağlıklı uyku herkes için oldukça kritik bir öneme sahiptir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi vücudun gelişimi ve bilginin işlenmesi için oldukça kritik olan uykunun, çocuklar için ayrı bir önemi vardır. Gelişme çağındaki çocukların dil öğrenimi, sosyal ve motor becerilerinin gelişimleri için yetişkinlerden daha fazla uykuya ihtiyaçları vardır. Yetişkinler için günlük 7-9 saat arası uyku yeterliyken, bir yaşındaki çocukların yaklaşık 11-14 saat, 9 ila 11 yaş arasındaki okul çağındaki çocukların 9-12 saat arasında uykuya ihtiyaçları vardır.
Uykunuzu Almayı Unutmayın!
Görüldüğü üzere bedenimizin gelişimi ve sağlığı için uyku oldukça önemlidir. Bu nedenle uyku konforunuzdan ödün vermemelisiniz. İşbir Yatak, geliştirmiş olduğu yatak teknolojileri ve tasarımları ile uyku kalitenizi ön planda tutar. Sitemizde yer alan modellerimizi inceleyerek ve mağazalarımızı ziyaret ederek daha fazla bilgi alabilirsiniz.
İyi uykular!