Geçtiğimiz kırk yıl içerisinde, insanların gerçekte ne kadar uyumaları gerektiğini inceleyen pek çok çalışma yapıldı ve farklı araştırmalara göre değişik rakamlar ortaya çıktı.
Amerikan Ulusal Uyku Derneği tarafından son yapılan değerlendirmelerde ise yetişkinlerin çoğu için 7-8 saat arasında uyku öneriliyor.
Aynı zamanda uyku ihtiyacı yaşa ve genetik faktörlere göre değişiklik gösteriyor. Yeni doğan bir bebeğin günde 10-18 saati uykuda geçiyor. Uzmanlar bu öneriyi altın kural olarak değil, genel kural olarak kullanmanızı istiyorlar çünkü kişilerin ihtiyaçları değişiklik gösteriyor. Çevrenin yanında genetik koşullar da ne kadar uyumanız gerektiği konusunda büyük rol oynuyor. Gerçek ölçü gözlemlemedir. Gün boyunca kendinizi verimli hissediyor musunuz? Sağlıklı mısınız? Ayakta durmak için kafeine mi yükleniyorsunuz? Araba kullanırken kendinizi uykulu hissediyor musunuz? Uykunuzu yeterince alıp almadığınızı anlayabilmek için bu soruları kendinize sorarak yanıtlarınıza göre uyku sürenizi düzenlemeniz en doğru yöntem olarak görünüyor.
Peki, ihtiyacınız olan süreden daha uzun uykunun ne gibi zararları var?
- Depresyon riski: 2014 yılında ABD’de yapılan bir araştırma, günde 7-9 saatten fazla uyuyan kişilerin depresyon semptomları gösterdiğini ortaya koydu.
- Zihninize zarar verebilir. Yine ABD’de 2012 yılında orta yaş üzerindeki kadınlar üzerinde yapılan bir çalışma, fazla uykunun beynin nöroljik fonksiyonlarında zayıflama belirtilerinin arttırdığını gösterdi.
- Diyabet riskini arttırabilir: Quebec, Kanada’da yapılan küçük örneklemli bir çalışmaya göre günde 9 saatten fazla uyuyan kişilerin tip 2 diyabete maruz kalmaları ve glükoz toleransının bozulma ihtimali yüksek görünüyor.
- Kilo almaya yol açabilir: Yine Kanada’da yapılan aynı araştırma, az ve çok uyuyanların kilo alma olasılığının daha yüksek olduğunu gösterdi.
- Kalbe zarar verebilir: ABD’de Kardiyoloji Derneği’nin 3 bin kişi üzerinde gerçekleştirdiği araştırmaya göre fazla uyuyanların anjin ve koroner damar rahatsızlığı yaşama riski 7-9 saat uyuya kişilere göre iki kat daha yüksek.
Herkese sağlıklı uyku, sağlıklı bir yaşam diliyoruz.
Kaynak: Huffington Post