Uyku uzmanı Matthew Walker, uykuyu dünya üzerinde var olan en demokratik ve “en ücretsiz sağlık sistemi” diye tanımlıyor.
Ancak, çoğu insan için kaliteli ve iyi bir uyku çekmek sanıldığı kadar kolay değil. Peki, süregelen bu uykusuzluğunuzun sebebinin herkesin aşina olduğu melatonin seviyesindeki eksikliğe bağlı olabileceğini söylesek….
Uykunun En Önemli Bileşeni Melatonin Nedir?
Melatonin hücreleri yenileyen, bağışıklık sistemini düzenleyen, vücudun biyolojik ritmini ayarlayan, antioksidan ve yaşlanmayı geciktirici özellikleri ile her derde deva hormon olarak bilinir.
İnsan vücudunda doğal olarak bulunan melatonin gece gündüz veya uyku uyanıklık döngülerini düzenleyen bir uyku hormonudur. Günlük döngü ile değişen faktörleri senkronize ederek vücudun ritmini ayarlar.
Neden Uyku Sorunu Yaşarız!
Yapılan araştırmalar, uyku sorunu yaşayan bireylerde düşük melatonin seviyesinin yaygın olarak görüldüğünü gösteriyor.
Aydınlık bir ortamda uyumak, melatonin seviyesinin yeteri kadar sağlanamamasına neden olacağından, beyin uykuya dalmakta zorluk yaşayabilir. Sigara, alkol ve fazla kafein tüketimi de melatonin seviyesinin ciddi oranda azalmasına yol açabilir.
Peki, Uykusuzluğunuzun Esiri Olmamak İçin Melatonin Seviyenizi Nasıl Artırırsınız?
Fazla kafein tüketimi, melatonin seviyesindeki azalmanın en büyük etkilerinden birisidir. Sürekli ve gereğinden fazla kafein tüketimi, melatonin seviyesini olumsuz etkileyerek uyku problemlerini de beraberinde getirebilir. Bu nedenle, kafein tüketimine özen göstermek önemli olabilir.
Melatonin hormonunun salınımı genellikle akşam 21.00 ile 22.00 saatleri arasında başlarken, gece 02.00 ile 04.00 saatleri arasında en üst seviyeye ulaşır. Gece yarısından önce uyumak, melatonin seviyenizi artırmak için önemli bir adım olabilir.
Telefon, tablet, bilgisayar gibi mavi ışık yayan cihazların yatmadan önce kullanılmaması, odanın dışında bırakılması ve gerekirse uyku gözlüğü kullanılması melatonin düzeyini artırmada yardımcı olacaktır.
Melatonin hormonunu arttırmak için başta kızılcık olmak üzere özellikle de kızılcık suyunun bu konuda oldukça etkili olduğu söylenmektedir. Bunun dışında, ceviz ve badem melatonin deposu olarak adlandırılır. Vişne, papatya, fındık, et, balık, muz, çilek, salatalık ve elma gibi besinlerde de bulunuyor.
Kaliteli Bir Uyku İçin
Uykunun en önemli adımı olan yatak seçimi tercihi yaparken de belirli kriterleri göz önünde bulundurmak gerekiyor. Yatak tercihi yaparken; ürünün yumuşaklık derecesi, kalınlığı, dayanıklılığı ve ergonomik olup olmaması gibi pek çok kriteri değerlendirmek gerekiyor. Aynı zamanda, kişinin yatış pozisyonu, fiziksel özellikleri ve rahatsızlıkları gibi pek çok etkende yatak seçiminde belirleyici rol oynuyor. Vücut fizyolojisine uygun olan yatağı seçmek, uyku kalitesini doğrudan artırıyor.
Bu nedenle, hayatımızda önemli bir yere sahip uykunun kesintisiz ve sağlıklı olabilmesi için yatak seçimlerinizi uzmanından yapabilirsiniz.
Sağlık ve derin bir uyku için yatak seçimi oldukça önemlidir.