Yaşamın Uykuya Yansıması: Uykuda Sayıklama

Yoğun ve stresli geçen bir günün ardından, gün içerisinde yaşadıklarınızı veya bir an olsun kafanıza takılan düşünceleri gece uykunuzda tekrar mı yaşıyorsunuz? Cevabınız evetse “uyku sayıklaması” adı verilen bir uyku bozukluğuna sahipsiniz.

Genel olarak çocuklarda ve genç yaştaki insanlarda görülen sayıklama, insanların uykularında konuşmalarına neden olan bir uyku bozukluğudur. Bu durum herkes için farklı şekilde olabilir. Uyku esnasında konuşan insanlar genel olarak terleyebilir, kabuslar görebilir ve heyecanlanabilir. Uykudayken konuşmalar ise mırıltılar, uzun soluklu cümleler, anlaşılan veya anlaşılmayan kelimeler şeklinde görülebilir. Sayıklamalar bazen kendi kendine konuşma olarak kısa süreli yaşanırken bazen de kişinin yanındakilerle diyaloğa girmesi şeklinde görülebilir. Uykusunda konuşan kişiler tam olarak uykuya dalamaz; gün içerisinde stresli ve dalgın olurlar. Bu nedenle iyi bir gün geçirip dinlenmiş olarak uykuya geçemeyen kişilerde uyku sayıklaması gibi çeşitli rahatsızlıklar görülebilir.

Uykuda sayıklama sadece rüya esnasında gerçekleşiyor sanılabilir. Fakat uykunun her evresinde olabilecek bir durumdur. Bilim insanlarınca zararsız olarak görülse de şiddetli bir rahatsızlığın veya sağlık sorununun göstergesi olabilmektedir. Sebep olan etmenler arasında kişinin günlük hayatında yaşadığı stres ve duygu durum bozuklukları, kullandığı ilaçlar, vücut ısısındaki yükselme ve zararlı madde kullanımları sayılabilir. Düzensiz yaşam tarzı da uykuda sayıklamaya neden olan bir diğer etmendir. Bunlara gece yatmadan önce yenilen ağır yemekler, aşırı alkol kullanımı ve rahatsız bir uyku ortamı gibi örnekler de eklenebilir.

Uyku sayıklamaları hayatınızın her döneminde meydana gelebilecek bir durumdur. Geçici veya kronik bir şekilde yaşanabilir. Bu durum hayatınızı olumsuz etkilemeye başlıyor, şiddeti her geçen uykuda çoğalıyor, çevrenize ve size olumsuz etkide bulunuyorsa içinde bulunduğunuz fizyolojik ve psikolojik koşulları iyileştirmeye çabalayabilir, buna İşbir yatak ürünlerini deneyerek başlayabilirsiniz.

 

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir